Bag om Black Friday

Black Friday har i flere år været en hyldet dag for glade shoppere i hele verden, hvor der er ekstra gode tilbud på menuen. Men hvad er historien egentligt bag den famøse shopping-dag, der kan sende folk på gaden timer før butikkerne overhovedet åbner?

Et led i Thanksgiving

Black Friday er en amerikansk tradition, som vi i Danmark har adopteret som værende en stor shopping-dag. Her er fede rabatter at hente i butikkerne, og særligt de store elektronik-kæder giver den fuld skrue med de gode priser. Udbuddet er småt og priserne ligeså, men populariteten af den store shopping-dag er altid voksende.

Men hvordan blev Black Friday egentligt til? Egentligt var Black Friday slet ikke en festlig dag i forbrugets tegn, men dermed en dag affødt af en finansiel krise. Den 24. september 1869 brød det amerikanske aktiemarked sammen, på en fredag, og det var en af de mørkeste dage i den amerikanske historie. Deraf kommer navnet Black Friday.

Sammenbruddet faldt kort før Thanksgiving i USA, den store taknemmelighedsfest, der fejres på linje med nationaldagen. Efter Thanksgiving, hvor amerikanerne havde været ude og bruge deres hårdt optjente penge, og hvad de havde tilbage efter det økonomiske sammenbrud, kom butikkerne endelig i sort – Efter sammenbruddet havde butikkernes tal været røde. Den sorte farve var tegn på, at balancen atter var genoprettet og butikkerne kunne takke de shoppende amerikanere. Fra det øjeblik blev Black Friday pludselig koblet sammen med forbrug.

Black Friday i dag

Black Friday ligger altid den første fredag efter Thanksgiving. Thanksgiving ligger fast på den fjerde torsdag i november måned. Det er ikke en helligdag, men en kalenderdag, der har spredt sig til hele verden. Særligt de sidste år er det gået stærkt. I Danmark har du kunne handle gode tilbud på Black Friday siden 2013.

Nogle butikker udgiver endda deres tilbud på forhånd, så tjek alle de gode tilbud her.

I dag kan du i Danmark shoppe gode Black Friday tilbud i de fleste butikker, der har længe åbent, men internethandlen følger naturligvis trofast med. Så slipper du tilmed for de lange butikskøer.

Comments are closed.